
VĚŽ A PĚŠEC PROTI VĚŽI
ING.VRATISLAV HORA

Věžové koncovky jsou nejčastěji se vyskytujícím typem koncovek Vyskytují se tak často jak 
ostatní koncovky dohromady.  Právě proto je znalost základů věžových koncovek pro další rozvoj 
každého šachisty nezbytná.

D1 D2  D3

D1:         Král není odřezán od pole proměny (šachování zezadu) – obrana 6.řady  
ČNT: 1…Vb6! 2.e6 Vb1! a šachování zezadu = (1…Vf1? 2.Ke6+-) Phillidor, 18.století.
BNT: Bílý na tahu by samozřejmě rychle vyhraje po 1.Kf6! + -

D2:         Král je odřezán od pole proměny (šachování z boku) – splněné 3 podmínky  
Černý remizuje pokud jsou splněny následující podmínky: 
a) mezi věží a pěšcem musí být 3 sloupce
b) černý král musí být na kratší straně, ne však na 8 řadě!
c) černý je na tahu
1…..Va8! = 2.Kd7 Va7 3.Kd6 Va6 4.Kc5 Ve6 =

D3:         Král je odřezán od pole proměny (šachování z boku) – mezi věží a pěšcem jen 2 sloupce  
1…Vb8 2.Kd7 Vb7 3.Kd8 Vb8 4.Kc7 Va8 (4….Ve8 5.Kd7+-) 5.Va1!! Ve8 6.Kd7 s výhrou 

bílého.
D4 D5  D6

D4:         Král je odřezán od pole proměny (šachování z boku) – král je na 8.řadě  
1…..Va8 2.Kd7 Va7 3.Kd6 Va6 4.Kc5 Ve6 5.Vf8 a bílý vyhraje.

D5:         Král je odřezán od pole proměny (šachování z boku) – černý není na tahu - most  
1.Vg1! Kh7 (1…..Kf6? 2.Kf8+-)  2.Vg4! Ve2 3.Kf7 Vf2 4.Ke6 Ve2 5.Kf6 Vf2 6.Ke5 Ve2 

7.Ve4+-
D6:         Pravidlo 5 - šachování zepředu (pěšec na vlastní polovině)  

Platí pro situaci, kdy je král slabší strany odřezán od pěšce, který je ještě na vlastní polovině a 
věž obránce napadá pěšce zepředu.
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Je-li součet čísla řady na které je pěšec a počtu sloupců  dělících krále od pěšce roven 5 (nebo 
menší),  je  pozice  remíza.  Pro  náš  případ:  3+2=5 remis  (3.řada  pěšce,  2  sloupce  mezi  králem a 
pěšcem)

BNT: 1.Kc3 Vc8 2.Kb4 Vd8 3.Kc4 Vc8 4.Kb5 Vd8 5.Vd1 Kf6 6.d4 (6.Kc6 Ke5=) 6…Ke7 
7.Kc6 Vc8=

D7 D8

Pravidlo 6 - šachování zepředu (pěšec 
na vlastní polovině)
Je-li součet čísla řady na které je pěšec a 
počtu sloupců  dělících  krále  od pěšce 
roven 6 (nebo větší), je pozice vyhraná 
pro silnější stranu.

D7:         1.případ: 4+2=6=výhra  
BNT:  1.Kc4 Vc8 2. Kb5 Vd8 3. Kc5 Vc8 4. Kb6 Vd8 5.Vd1 Kf6 6.Kc7! Vd5 7.Kc6 Vd8 

8.d5+-
D8:         2.případ: 3+3=6 =výhra  

1.Kc3 Vc8+ 2.Kd4 Vd8+ 3.Ke4 Ve8+ 4.Kf5! Vf8+ 5.Ke6 Vd8 6.Vd1 Vd4 7.Ke5 Vd8 8.d4!
+-

VĚŽ A KRAJNÍ PĚŠEC PROTI VĚŽI
D9

Tato koncovka skýtá slabší straně dost možností k remíze, protože se 
král  velmi  často nemá kam schovat  před šachováním nebo nemůže 
vylézt z rohu šachovnice. 
D9: Mezní situace
Důležitým mezníkem je případ na následujícím diagramu 9, kdy bílý 
na  tahu  uvolní  pole  proměny   a  vyhraje,  kdežto  černý  na  tahu  se 
zachrání  tím  že  věží  bude  napadat  pěšce  a  (popř.  šachovat  bílého 
krále) a králem pendlovat po polích g7 a h7 (jinam černý král nesmí!). 
Takže: 

Bílý na tahu:: 1.Vh8 Vxa7 2.Vh7 + Kg6 3.Vxa7 + -
Černý na tahu:  1….Kg7! = (Jediný, ale dostačující tah!). Bílý nemůže odejít věží z pole a8 a 

nemá k dispozici taktický motiv uvedený výše. Pokud by černý král ovšem vstoupil na 6.řadu, tak by 
věž uvolnila pole proměny pěšce se šachem a bílý by vyhrál!
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D10 D11

Další  dva  případy  ukazují  obranné 
možnost  černého.  V první  ukázce  se 
černý zachraňuje ukrytím krále za věží a 
následným napadáním pěšce z boku, po 
pokrytí  pěšce  králem  bílého  krále 
odšachuje.

D10: Ukrytí krále a šachování
Černý na tahu remizuje: 1…Vg7! a 2…Kg5=

D11: Zavření soupeřova krále
Ve druhém případě  černý  král  neumožní  svému  bílému  protějšku  opustit  rohové pole  pod 

pěšcem i když je bílý na tahu.

Cvičné příklady pro prověrku znalostí
P1    P2  P3

P1: ČNT vyhraje po 1...Ke3! 2.Vh3+ 2.Ve7+ Kf3 3.Vf7 Va1+ 4.Kd2 Vf1! 5.Vh7 Kg2 6.Vg7+ 
Kf2 7.Vh7 f3 8.Vh2+ Kg3 9.Vh8 Va1 10.Vg8+ Kf2 11.Vh8 Va7 12.Vh2+ Kg3 13.Vh8 Ve7–+ 2...f3 
3.Kd1 Va1+ 4.Kc2 Ke2 5.Vh8 f2 6.Ve8+ Kf3 7.Vf8+ Kg3 8.Vg8+ Kh4 9.Vh8+ Kg5–+

BNT remizuje: 1.Vh3! f3 2.Vh8! Ke3 3.Ve8+ Kf4 4.Vf8+=
P2: Bílý  na tahu  nemůže  zabránit  prohře  – důvodem je  jeho odřezaný král.:  1.Vg7+ Kh3 

2.Vh7+ Kg2 3.Vg7+ Kf2 4.Vf7 f3 5.Vf8 Kg2 6.Vg8+ Kf1 7.Vf8 f2 8.Vf7 Kg2–+
P3:  Bílý na tahu remizuje. Pomocí hrozby přechodu do remízové pěšcové koncovky přesune 

svého krále pod pěšce: 1.Vf2! Va8 2.Kf1 Kh4 3.Kg2=

Domácí úkol:

Zhodnoť  pozici  na  následujícím  diagramu,  urči  správný  první  tah 
černého a urči pravidlo podle kterého jsi postupoval.
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